Mindful werken in de zorg
Mindful Werken in de Zorg
Kan je met mindfulness langdurig ziekteverzuim verminderen?
Voor het eerst sinds vier jaar stijgt het ziekteverzuim niet alleen bij oudere zorgmedewerkers, maar ook bij jongeren. Bij hen zie je meer uitval door mentale problemen, bij ouderen door fysieke problemen. Dit blijkt uit de cijfers van Vernet Verzuimnetwerk en pensioenfonds PFZW. (Nursing 23 febr 2018)
Directe oorzaken voor het verzuim zijn niet onderzocht, maar er wel zijn signalen dat de oorzaken liggen in het leveren van een complexere zorgvraag, meer zorg in minder tijd, hoge administratieve druk en een tekort aan zorgprofessionals.
Dubbele mentale belasting vindt plaats als er ook privé veel van de zorgprofessional gevraagd wordt in de rol als ouder, partner, mantelzorger, vriend of vriendin. En daarbij legt men zichzelf vaak een hoge druk om aan al die rollen – liefst perfect – te moeten voldoen.
Kan je mindfulness langdurig ziekteverzuim verminderen?
Wetenschappelijk onderzoek* toont aan dat het toepassen van mindfulness door zorgprofessionals een positieve invloed heeft op vermindering van stress, emotionele uitputting, piekeren en stress en toename van zelf-compassie, tevredenheid, ontspanning en zelfzorg – belangrijke elementen in het voorkomen van een burn-out en daarmee langdurig verzuim. * (Goodman, M. J. & Schorling, J. B. 2012; Julie Anne Irving, Patricia L. Dobkin, Jeeseon Park 2009)
Wat is Mindfulness?
Mindfulness is ‘met aandacht aanwezig zijn in het moment’. Mindfulness is een bewuste manier van kijken, luisteren en voelen, met vriendelijke aandacht voor emoties en gedachten die opkomen. Het geeft je een schat aan informatie en inzicht over hoe je fysiek, mentaal en emotioneel reageert op (stress)situaties. Mindfulness leert je hoe je op een gezonde manier stress in je leven kunt hanteren. Je hebt niet altijd invloed op de oorzaak van de stress maar wel in de manier hoe je met stress omgaat. Het helpt om dingen van een afstandje te bekijken, en even tot rust te komen voordat je reageert. Met mindfulness ben je in staat om meer overzicht, rust en ruimte te creëren in de hectiek van alledag.
Wat is Mindful Werken in de Zorg?
Mindful Werken is het toepassen van mindfulness in je werk als zorgprofessional.
Je werkt met aandacht in het ‘hier en nu’ waarbij je o.a.:
- gerichte aandacht hebt voor je taken en handelingen.
- bewust bent activiteiten die energie geven en energie nemen en daar balans in weet te vinden
- mini-pauzes tijdens je werk inlast om op te laden.
- aandacht hebt voor zelfzorg: op tijd eten, drinken, naar toilet gaan ed.
- balans brengt tussen aandacht voor de cliënt én aandacht voor jezelf.
Met mindfulness verhoog je je veerkracht en werkplezier!!
Ida tuinhof & Willem de Groote van ‘Mindful Werken in de Zorg’ organiseren (geaccrediteerde) workshops, nascholingen en trainingen mindful werken voor zorgprofessionals in de VVT, kraamzorg en verloskunde.
Meer informatie: www.mindfulwerkenindezorg.nl
Terug- Alie Meijer